Alfonso Amador: «’Marina, unplugged» no és un míting polític, sinó una proposta artística»

El director valencià Alfonso Amador obrirà a Mostra amb una pel·lícula sobre la retòrica de l’extrema dreta

Marina-unplugged
Claudia Faci en «Marina unplugged».

La Mostra de València-Cinema del Mediterrani ha presentat a la premsa la pel·lícula Marina, unplugged que inaugurarà el dijous el concurs de la 38a edició del certamen. És un d’eixos rars casos en els què una obra de teatre que encara no s’ha representat és adaptada al cine. Es tracta del text de Jorge Picó i Alfonso Amador, que exerceix de director, sobre un personatge que és «un transsumpte de les dones que lideren l’extrema dreta», segons paraules d’Amador, que filma els assajos d’una suposada obra de teatre en la què esta líder exposa a la ciutadania els seus principis ideològics.

Per a aconseguir  generar una proposta convincent, van realitzar un gran treball de recerca consultant textos de «la nova dreta, el populisme a mode de Vox, neoliberalisme, nacionalisme; també hi ha cites de grans filòsofs com Kant, així com una immersió en el pensament de l’esquerra, que també és una part fonamental d’esta mena de discursos», van assegurar els seus guionistes durant la roda de premsa, a la què també va assistir la protagonista, Claudia Faci, i la productora Almudena Verdés, encara que adverteixen: «Això és una proposta artística, no un míting polític».

El germen de la idea va sorgir quan encara existia un cordó sanitari cap a esta mena de formacions. «Abans deien que no els deixaven parlar, però la pel·lícula es presenta al públic quan ja estan en les institucions —indica Amador—, ens preguntàvem si arribem tard, però el magma polític fa que creguem que s’estrena en el moment precís».

Es tracta, segons els seus creadors, d’un «fals documental», la qual cosa ha generat bastant debat en el seu entorn, perquè es plasmen reaccions, moltes vegades reals, d’una candidata inventada. Per a Amador «resultava fonamental que no hi haguera un personatge amb el què identificar-se, encara que sí que volíem que no resultara antipàtic, més aviat elegant».

Claudia Faci, protagonista absoluta de la cinta, assegura que «soc una persona que viu en el punt diametralment oposat al del personatge, però, en estar tan ben escrit, resulta perfectament defensable. Encara que, no negaré, que, en algun moment, tenia dificultat per a dir unes certes coses perquè en el més profund de la meua consciència hi havia un problema entre la boca i el pensament».

La 38a edició de Mostra de València-Cinema del Mediterrani està organitzada per l’Ajuntament de València i compta amb la col·laboració de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), el Palau de la Música, Barreira Arte + Diseño i À Punt Mèdia com a mitjà oficial.

Valencia City

El pulso de la ciudad

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.