La terra de les flors, per Lluís Bertomeu

El mes de maig a la nostra benvolguda València inaugura l’època més florida i colorista del calendari autòcton. A banda de normalitzar el canvi d’horari d’estiu, vertadera bicoca que hauría de conservar-se tot l’any, l’explosió de llum i fervor contagia tots els racons de la nostra voluptuosa city.

Primera meta volant a complir és el Día de la Mare, eixe primer diumenge de mes premonitori del día gran de la nostra iconoclastia religiosa, la festa de la Mare de Déu dels Desamparats el segón diumenge de cada maig. Tota una liturgia tremenda, barroca i irrepetible, que comença amb la popular Descoberta a les cinc del matí, on s’arreplega a tots els peregrins de les poblacions de la contornada que arriben al mausoleu de la Basílica dels Desamparats. Per a continuar amb la Missa d’Infants, la més solemne i rigorosa. Pas previ a la bonica bogeria que se junta al Trasllat de la imatge de la Peregrina, des de la seua plaça fins a la Seu capitalina. Tradició, sentiment i convicció exultants i desparramades.

Com a nova ofrena a la nostra Maredeueta, les Creus de Maig engal·lanen els carrers de la nostra ciutat. Una tradició, que es remunta fins a l’Edat Mitjana, quan es va commemorar la troballa de la creu de Jesucrist per Santa Elena, mare de l’Emperador Constantí I el Gran. Des de llavors, esta festivitat al voltant de les creus, també va acompanyada de diferents activitats, com dansades, balls i cançons, per a festejar la fertilitat de la terra. Aixina és com es convertix en l’actualitat en una de les dates assenyalades en el calendari dels valencians.

És la manera valenciana de donar la benvinguda a la primavera amb les seues espectaculars decoracions florals. Com tots els anys, moltes comissions falleres, associacions o parròquies col·loquen el seu particular projecte de creu, elaborades amb flors naturals, pedres, llums o jocs d’aigua. Mig centenar de Creus de Maig es desperdigaran per tota la nostra geografía urbana. Una faena encomiable que sorprèn a visitants I aborígens, que recorren per igual la city valentina. Tot un goig d’experiència per apro- fitar ja el nostre inigualabe bon oratge. Avant!

Valencia City
Valencia City

El pulso de la ciudad

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.