Actualment, la conservació de molts materials audiovisuals, entre els quals s’inclouen pel·lícules, fotografies, cartells i diapositives, produïdes des de finals del segle XIX, corren un seriós perill. Fabricats amb acetat de cel·lulosa i nitrat de cel·lulosa, aquestes valuoses obres podrien desaparéixer a causa de la inestabilitat química d’aquests materials.
Per això, el projecte Nemosine pretén millorar les solucions d’emmagatzematge tradicionals, com la conservació en fred per sota de 5 ºC, i els seus innovadors envasos tenen també l’objectiu d’estalviar energia, a més d’allargar el període de conservació.
El projecte Nemosine està coordinat per l’empresa valenciana Aimplas Instituto Tecnológico del Plástico i està finançat al 100 % pel programa H2020 d’innovació i recerca de la UE. El projecte es va posar en marxa al febrer passat i té una durada de 48 mesos.
El consorci està integrat per 16 entitats, 12 de l’àmbit investigador i industrial dels polímers i 4 dedicades a la salvaguarda del patrimoni cultural europeu, com és el cas de la Filmoteca Valenciana.
El taller que se celebra a València té com a tasca bàsica la definició dels requisits que hauran de satisfer els nous envasos per a cada un d’aquests béns culturals.
El protagonisme correspon ací a les entitats dedicades a la salvaguarda cultural: la Filmoteca Valenciana de l’Institut Valencià de Cultura, Fratelli Alinari Istituto di Edizioni Artistiche-Idea Spa (ALINARI), Oesterreichische Akademie der Wissenschaften (OEAW), Deutsches Filminstitut i el Centre National de la Recherche Scientifique Cnrs (CNRS).