L’IVC organitza a la Filmoteca jornades de treball del projecte europeu Nemosine

L’Institut Valencià de Cultura acull el 17 i 18 de juliol el primer ‘workshop’ del projecte europeu Nemosine. L’objectiu de Nemosine (nom que ve de la deessa de la memòria en la mitologia grega) és el desenvolupament d’envasos intel·ligents que permeten la preservació a llarg termini de béns del patrimoni cultural, amb suports físics derivats de la cel·lulosa.

Actualment, la conservació de molts materials audiovisuals, entre els quals s’inclouen pel·lícules, fotografies, cartells i diapositives, produïdes des de finals del segle XIX, corren un seriós perill. Fabricats amb acetat de cel·lulosa i nitrat de cel·lulosa, aquestes valuoses obres podrien desaparéixer a causa de la inestabilitat química d’aquests materials.

Per això, el projecte Nemosine pretén millorar les solucions d’emmagatzematge tradicionals, com la conservació en fred per sota de 5 ºC, i els seus innovadors envasos tenen també l’objectiu d’estalviar energia, a més d’allargar el període de conservació.

El projecte Nemosine està coordinat per l’empresa valenciana Aimplas Instituto Tecnológico del Plástico i està finançat al 100 % pel programa H2020 d’innovació i recerca de la UE. El projecte es va posar en marxa al febrer passat i té una durada de 48 mesos.

El consorci està integrat per 16 entitats, 12 de l’àmbit investigador i industrial dels polímers i 4 dedicades a la salvaguarda del patrimoni cultural europeu, com és el cas de la Filmoteca Valenciana.

El taller que se celebra a València té com a tasca bàsica la definició dels requisits que hauran de satisfer els nous envasos per a cada un d’aquests béns culturals.

El protagonisme correspon ací a les entitats dedicades a la salvaguarda cultural: la Filmoteca Valenciana de l’Institut Valencià de Cultura, Fratelli Alinari Istituto di Edizioni Artistiche-Idea Spa (ALINARI), Oesterreichische Akademie der Wissenschaften (OEAW), Deutsches Filminstitut i el Centre National de la Recherche Scientifique Cnrs (CNRS).

Valencia City

El pulso de la ciudad

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.