Un pro­jec­te inè­dit del dibui­xant de còmic, Pre­mi Nacio­nal 2008 en aques­ta dis­ci­pli­na, Paco Roca s’ha apo­de­rat de les parets de la gale­ria 6 de l’IVAM. L’exposició, un tre­ball espe­cí­fic enca­rre­gat pel museu a l’artista dins de la línia “IVAM Pro­dueix”, s’inaugura el 7 de març i es podrà veu­re fins al 30 de juny.

Comis­sa­ria­da pel crí­tic Álva­ro Pons i coor­di­na­da per la con­ser­va­do­ra del museu, Mai­ta Caña­más, té com a nom El dibui­xat, per­so­nat­ge al vol­tant del qual gira la mos­tra.

Paco Roca ha expli­cat que se li va donar total lli­ber­tat per a idear l’exhibició quan li arri­bà l’encàrrec, sem­pre que es fera al vol­tant d’una his­tò­ria i mate­rial nou, una lli­ber­tat que li va gene­rar ‘‘ver­tí­gen’’. A par­tir d’ací, i des­prés de diver­ses con­ver­ses amb Pons, va sor­gir el con­cep­te del per­so­nat­ge El dibui­xat, que repre­sen­ta el pro­cés crea­tiu de l’artista i les dife­rents fases per les quals pas­sa.

L’artista ha assen­ya­lat que aquest per­so­nat­ge come­nça sent una crea­ció de l’artista i cul­mi­na tenint vida prò­pia, eixint de la vin­ye­ta, ocu­pant parets de la sala per des­prés pas­sar a tin­dre pre­sèn­cia per tot el museu en gale­ries, ofi­ci­nes, la cafe­te­ria, etcè­te­ra.

Amb aquest per­so­nat­ge, Roca expli­ca que “el qua­dre no aca­ba quan l’artista ha mort, sinó que per­viu més enllà de la vida del crea­dor, motiu pel qual ‘El dibui­xat’ és un per­so­nat­ge inaca­bat, per­què la seua vida es pro­lon­ga més enllà de l’artista”. Paco Roca ha afe­git que “no hi hau­ria crea­dor sen­se crea­ció, ni crea­ció sen­se crea­dor, però que els dos poden viu­re de mane­ra inde­pen­dent”. En entrar a la gale­ria, l’espectador es tro­ba dins del còmic, el visi­tant no només és espec­ta­dor, sinó que a més és lec­tor. No hi ha lli­bre, no hi ha pas­sa­da de pàgi­na, però es con­ti­nua tenint l’experiència del lec­tor, ha mati­sat Álva­ro Pons.

L’exposició es divi­deix en dues parts: en la plan­ta de baix se situa la inter­ven­ció de Roca a les parets de la sala. En aques­ta zona es narra el pro­cés crea­tiu d’artista fins que obté la peça final. L’escala, tema­titza­da amb unes instal·lacions, sub­mer­gei­xen el visi­tant en el cap de l’artista, on des­co­breix les idees i el pro­cés que té lloc fins que con­clou en un pro­jec­te final. A més, en aques­ta part de la gale­ria és pos­si­ble veu­re una his­tò­ria sobre el reco­rre­gut dels for­mats del còmic i la seua evo­lu­ció com a llen­guat­ge.

El direc­tor de l’IVAM, José Miguel G. Cor­tés, ha fet èmfa­si en l’evolució del còmic, des de l’inici del segle XX, en què era un entre­te­ni­ment amb poca trans­cen­dèn­cia, fins al moment actual, en el qual aflo­ren els crea­dors d’aquesta dis­ci­pli­na artís­ti­ca de mane­ra que gene­ren rique­sa en aques­ta matè­ria crea­ti­va.

Cor­tés ha comen­tat que Paco Roca s’ha qües­tio­nat per aquest pro­cés què és això de cons­truir una his­tò­ria i com pla­s­­mar-la més enllà del paper, a les parets d’un museu, i com s’hi pot tre­ba­llar. El direc­tor ha expo­sat que es qües­tio­na no només la mane­ra de narrar, sinó qui narra. Per a José Miguel G. Cor­tés l’IVAM és pun­tal en aquest país a l’hora d’introduir els còmics al museu. Álva­ro Pons ha cul­mi­nat indi­cant que en aques­ta expo­si­ció hi ha una narra­ció mul­ti­li­neal en la qual es van creuant dife­rents his­tò­ries alho­ra en un joc en tres dimen­sions a la sala.

Part de la mos­tra, rela­ti­va al pro­cés crea­tiu, així com els arxius digi­tals, pas­sa­ran als fons del museu, amb la qual cosa es com­ple­ta la col·lecció de l’IVAM vin­cu­la­da a aquest gène­re crea­tiu de la mà de l’obra d’un pres­ti­giós vin­ye­tis­ta valen­cià com és Paco Roca.

Comparte esta publicación

amadomio.jpg

Suscríbete a nuestro boletín

Reci­be toda la actua­li­dad en cul­tu­ra y ocio, de la ciu­dad de Valen­cia