L’Orquestra Filharmònica de la UV celebra el seu 25 aniversari amb un extens programa d’activitats

La formació musical universitària es va fundar l’any 1995 i desd’aleshores han passat pels seus faristols 1.240 joves músics.

«En aquesta terra, on la música està present a tots els pobles, la música és també una forma de desenvolupar-se durant el període universitari no sols en un aspecte lectiu, sinó en les arts. La universitat ha d’oferir una formació integral, formar bones persones i ciutadans cultes i en això la música té un paper molt important». Aquestes paraules de la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, representen l’esperit d’una entitat com l’Orquestra Filharmònica de la UV (OFUV), que aquest dimecres, dia 5 de maig ha presentat la programació commemorativa del seu 25 aniversari.

 

La vicerectora de Cultura, Ester Alba, durant la seua intervenció.

Un quart de segle en el qual han passat pels seus faristols 1.240 joves músics, els quals han realitzat 280 concerts i han interpretat 330 obres simfòniques per a un públic anual de 10.000 persones. Com ha destacat la directora titular de l’OFUV, Beatriz Fernández: «Precisament estar en una terra amb una cultura musical tan arrelada ajuda molt a configurar una orquestra com aquesta i a dotar-la de gran qualitat i, sobretot, de joves que senten passió per la música des de la seua infantesa».

Per a conmemorar aquest 25 aniversari està prevista la celebració de mitjadotzena de concerts especials entre els mesos de maig i octubre de 2021, destacant la col·laboració amb l’Orquestra de València i el Cor de la Generalitat, i que clourà amb un homenatge al present, el passat i el futur de la formació musical universitària reunint els seus tres directors titulars en el concert d’obertura del pròxim curs acadèmic, on participaran els antics membres de l’OFUV juntament amb els actuals.

 

Un acte amb una alta representació de diferents institucions

L’acte de presentació, celebrat al claustre de La Nau, ha estat presidit per la rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre, a qui han acompanyat la vicerectora de Cultura, Ester Alba; la directora adjunta de Música i Cultura Popular de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), Marga Landete; el director del Palau de la Música, Vicent Ros; i la directora titular de l’OFUV, Beatriz Fernández.

 

El acte de presentació dels 25 anys de l’Orquestra Filharmònica de la UV (OFUV), s’ha celebrat a la Nau.

La rectora ha agraït el treball de totes les persones que han fet possible l’OFUV al llarg d’aquests 25 anys, així com les institucions amb què ha col·laborat al llarg d’aquest temps, com ara l’Ajuntament de València i l’Institut Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana.

També ha remarcat les principals línies d’actuació de l’OFUV, destacant la contribució de l’Orquestra de la Universitat a la vida cultural, a la vertebració del territori, la recuperació i promoció de compositors valencians, i a la formació i desenvolupament curricular i professional de les i els estudiants que integren l’Orquestra.

 

Tres eixos fonamentals de la programació

El disseny d’aquesta programació especial, que ha estat presentada per la vicerectora Ester Alba, es configura entorn de tres eixos fonamentals. El primer és la formació, essència de la fundació de l’Orquestra i a la qual pretén retre homenatge amb l’oferta d’activitats formatives adreçades a tots els públics, com ara cursos de formació musical –en col·laboració amb el CEFIRE artisticoexpressiu–, master-classes i webinars amb la implicació d’antics membres de l’agrupació musical universitària.

 

La rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre.

En segon lloc, la interpretació, amb una programació musical de gran importància a sales com l’Auditori del Palau de les Arts i en col·laboració amb dues de les agrupacions valencianes més reconegudes, l’Orquestra de València i el Cor de la Generalitat, amb qui els joves músics compartiran faristols durant una setmana i viuran en directe com s’aborden obres des de la música professional.

I, per últim, el passat, el present i el futur de l’Orquestra, per tal de crear un fòrum on es posarà en valor la història de l’OFUV, els reptes assumits fins ara i els nous camins que s’obriran en breu.

En aquest sentit, taules redones, tallers i seminaris online serviran per a intercanviar idees i reflexionar sobre la formació musical: què aporta aquesta a l’estudiantat, als músics i a la vida universitària. Ací destaquen dos projectes en xarxa: un, SINERGIA, xarxa d’orquestres universitàries espanyoles creada el 2015 i que integren més de 20 agrupacions de tot el territori; i un altre, l’Erasmus+ MEETS Project, junt a cinc socis europeus d’Itàlia, Eslovènia i Suècia, per a investigar la influència de la música en el desenvolupament d’habilitats transversals de l’estudiantat universitari.

 

El primer concert, a càrres de l’Orquestra de València

Amb motiu del 125 aniversari del naixement del mestre José Iturbi, el Palau de la Música proposa, així mateix, una programació especial en la temporada d’abonament de Primavera, en la qual s’inclou el concert d’aquest mateix dimecres (19:30 hores) a l’Auditori del Palau de les Arts.

L’actuació a càrrec de l’Orquestra de València (OV) comptarà amb la participació de l’OFUV, que per primera vegada tocaran juntes en el marc de la temporada d’abonament. Aquesta col·laboració servirà, doncs, per a celebrar alhora l’Any Iturbi i el 25 aniversari de la fundació de l’Orquestra de la Universitat.

En aquesta línia, Vicent Ros ha mencionat “especialment”, en la seua intervenció, “l’estreta i profitosa col·laboració del Palau de la Música i de l’Orquestra de València amb la Universitat de València, així com el treball en equip”. I ha dit que, “mitjançant aquesta xarxa educativa que estem potenciant, de segur que ens ajudarà a construir una societat millor”.

 

Una nodrida programació musical

 

De esquerra a dreta: La directora titular de l’OFUV, Beatriz Fernández, la rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre i la vicerectora de Cultura, Ester Alba.

La directora de l’OFUV, Beatriz Fernández, ha destacat el valor d’aquesta programació: “Aquest curs hem lluitat i hem obtingut unes respostes encoratjadores i favorables per a aconseguir un vincle i una col·laboració directa amb agrupacions professionals de la nostra terra, com és el cas de l’OV i el Cor de la Generalitat. En aquests casos, l’Orquestra desenvoluparà dos aspectes fonamentals artístics: el repertori simfònic i el simfonicocoral. Dos espais on els nostres músics treballaran colze a colze amb professorat valencià d’altíssima qualitat. Trobem amb ells l’excel·lència artística, treballem el futur quant a inserció laboral d’aquells i aquelles que la seua prioritat siga l’exclusivament musical, però allò primordial és el treball que resta al llarg d’aquestes experiències”.

La segona de les actuacions de l’OFUV, en el marc del 25 aniversari, serà el pròxim dia 31, al Teatre Echegaray d’Ontinyent. Aquest concert tindrà lloc motivat per una de les principals tasques de l’Orquestra: fer arribar la seua música a tots els campus universitaris. Així, adreçat a la comunitat universitària del Campus d’Ontinyent, se suma al concert previst en octubre al Teatre Serrano de Gandia per l’obertura del nou any acadèmic a la capital de la Safor.

 

La foto de família de l’acte.

D’altra banda i dins de les col·laboracions especials, amb una finalitat sobretot didàctica, es troba la que es realitzarà, el 13 de juny al Palau de les Arts, amb el Cor de la Generalitat, que per primera vegada inclourà l’actuació conjunta dels membres del cor i els joves músics de l’Orquestra. Sobre aquest extrem, Marga Landete ha subratllat les “relacions fructíferes” entre la Universitat i l’IVC.

El dia 28 del mateix mes, l’OFUV actuarà en el festival SERENATES, al Centre Cultural La Nau de la Universitat, on, sota la batuta de Beatriz Fernández, interpretarà diferents peces de G. Verdi com ara danses, obertures i àries, juntament amb alumnes de cant del Conservatori Superior de Música de València.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.