Miquel Alberola presenta «Cròniques des de Madrid», de la mà de Ferran Torrent i J. J. Pérez Benlloch

El redactor d’El País presenta el seu dietari el dimecres en la llibreria Fan Sent

Miquel Alberola.

En el 2015 el periodista Miquel Alberola va deixar el càrrec de delegat a terres valencianes del diari El País i es va traslladar a Madrid per a ser corresponsal durant quatre anys en la Casa del Rei, el Congrés dels Diputats i el Senat, un triangle que va absorbir l’impacte d’una col·lisió inèdita en la política espanyola.

En aquells moments s’acabava de produir l’abdicació de Joan Carles I, Felip VI havia arribat a una Zarzuela en hores baixes, Pedro Sánchez s’havia posat per primera vegada al front del PSOE i s’iniciava un cicle electoral tempestuós amb Mariano Rajoy a la Moncloa i el procés independentista català de fons, que duria a la declaració d’independència de Catalunya l’octubre del 2017 i a una nova gestió del Govern a partir de la moció de censura guanyada pel mateix Sánchez uns mesos després.

Durant aquells anys Miquel Alberola escrigué un dietari que acaba de publicar amb  el títol Cròniques des de Madrid. Un periodista a la Cort (Llibres de la Drassana, 2023), prologat per l’escriptor Manuel Vicent. El llibre es presenta oficialment este mateix dimecres 12 d’abril a les 19:00 hores en la llibreria Fan Set de València, amb la presència de l’autor, l’editor Vicent Baydal, l’escriptor Ferran Torrent i el periodista J. J. Pérez Benlloch.

En una mena d’exili forçat al lloc on es couen els principals afers d’Espanya, els dies passen amb el record persistent d’un Azorín traspassat a un Madrid molt diferent, el de finals del segle XIX.  I amb informació de primera mà arribada dels contorns de Zarzuela i de les entranyes de les Corts, Alberola traça cinquanta-cinc cròniques que s’endinsen en temes diversos: la lògica de funcionament de la Corona; els successius viatges fets per Felip VI i la reina Letizia a Tòquio, Londres, Buenos Aires, Guatemala, Perú, Moçambic, Iraq, Oviedo o Girona; la congestió d’un escenari polític marcat per les contínues eleccions i les maniobres de Rajoy, Sánchez, Rivera o Iglesias; els xocs entre els principals nacionalismes estatals; els afers de la diplomàcia internacional i les reflexions constants entorn de la pròpia professió periodística.

Tot amb una mirada profunda alhora que irònica, i amb una prosa esmolada, suggestiva i captivadora, com pocs periodistes del país poden oferir.

Miquel Alberola Benavent (València, 1958) és periodista. Va ser subdirector del setmanari El Temps, delegat de l’edició valenciana d’El País i corresponsal parlamentari i de la Casa del Rei en el mateix diari, en el qual ha treballat durant dos dècades i mitja. És autor o coordinador de diversos llibres, com l’Èmfasi mut del bes del silenciFuster sabàtic o Los límites del territorio, i ha traduït al valencià les novel·les Tramvia a la Malva-rosa i Contraparadís de Manuel Vicent.

Valencia City

El pulso de la ciudad

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.