L’Ins­ti­tut Valen­cià de Cul­tu­ra pre­sen­ta a la Fil­mo­te­ca un cicle de la direc­to­ra bri­tà­ni­ca Muriel Box (1905–1991), que està orga­nitzat per l’IVC, el Fes­ti­val Inter­na­cio­nal de Cine­ma de Sant Sebas­tià i la Fil­mo­te­ca Espan­yo­la, amb la col·laboració de Fil­mo­te­ca Bas­ca i el Museu San Tel­mo.

El cicle s’i­ni­cia el dimarts 2 d’oc­tu­bre, a les 20:00 hores, amb la pro­jec­ció d’Heren­cia con­tra reloj (1954), una comè­dia pro­ta­go­nitza­da per She­lley Win­ters, John Greg­son i Peggy Cum­mins, sobre una dispu­ta entre fami­liars per una herèn­cia de dos mili­ons de dòlars.

“Heren­cia con­tra reloj”

Muriel Box es va carac­te­ritzar al llarg de tota la seua carre­ra com a escrip­to­ra i direc­to­ra, des­en­vo­lu­pa­da entre 1945 i 1964, per trac­tar temes com­ple­xos i prohi­bits de mane­ra molt lúci­da i valen­ta com ara la pros­ti­tu­ció, l’a­bús de menors, l’a­vor­ta­ment, els fills il·legítims o el sexe en l’a­do­les­cèn­cia.

Tal com oco­rre amb les nord-ame­­ri­­ca­­nes Dorothy Arz­ner i Ida Lupino, la revi­sió actual de la seua fil­mo­gra­fia sem­bla essen­cial per a esta­blir un dis­curs femi­nis­ta i una rei­vin­di­ca­ció del paper impor­tant de les realitza­do­res en dife­rents con­tex­tos i cine­ma­to­gra­fies. Tot i gau­dir d’un cert pres­ti­gi cinè­fil, són pocs els estu­dis sobre la seua obra i a penes apa­reix res­sen­ya­da en les his­tò­ries gene­rals del cine­ma.

Muriel Box res­pon a més al cànon del cine­ma inde­pen­dent, tot i que tre­ba­lla amb temà­ti­ques prò­pies dels gène­res clàs­sics i popu­lars, com ara el melo­dra­ma, la comè­dia, el poli­cíac o el cine­ma d’è­po­ca.

La seua obra com a direc­to­ra que­da ins­cri­ta en un perío­de de can­vis en el cine­ma bri­tà­nic, el de les comè­dies de la pro­duc­to­ra Ealing, l’o­bra d’al­tres inde­pen­dents com Michael Powell i Eme­ric Press­bur­ger i el nai­xe­ment de la pràc­ti­ca docu­men­tal crí­ti­ca que deri­va­ria en el Free Cine­ma.

“Day break”

Box va come­nçar en el cine­ma com a script. En 1935 va con­tra­ure matri­mo­ni amb l’es­crip­tor Syd­ney Box, amb qui crea­ria cinc anys des­prés la pro­duc­to­ra de docu­men­tals bèl·lics Verity Films. Quan des­prés de la gue­rra Syd­ney es va con­ver­tir en el direc­tor de Gains­bo­rough Pic­tu­res, Muriel va pas­sar a ser la res­pon­sa­ble del depar­ta­ment de guions.

En 1946, Muriel va guan­yar l’Os­car al millor guió ori­gi­nal per El sép­ti­mo velo, diri­git per Comp­ton Ben­nett i escrit en col·laboració amb el seu espòs. Va ser la sego­na dona a obtin­dre un oscar al millor guió des­prés de Fran­ces Marion, que l’ha­via guan­yat en 1930 i 1932.

En 1949 va codi­ri­gir The Lost Peo­ple, un dra­ma de post­gue­rra ini­ciat per Ber­nard Know­les i que ella va com­ple­tar en el sei­xan­ta per cent de metrat­ge. En 1951, Syd­ney va crear la com­pan­yia Lon­don Inde­pen­dent Pro­du­cers, en la qual Muriel va poder dur a ter­me argu­ments que alesho­res no esta­ven ben vis­tos ni en el cine­ma ni en la socie­tat bri­tà­ni­ca. Ho va fer a par­tir d’u­na barre­ja entre mira­da auto­ral i cine­ma de gène­re, un dels seus trets prin­ci­pals.

“El sép­ti­mo velo”

Va diri­gir 14 llarg­me­trat­ges entre 1949 i 1964, d’en­tre els quals des­ta­quen les seues pecu­liars comè­dies romàn­ti­ques entorn de la gue­rra de sexes, com ara Heren­cia con­tra reloj(1954) i Simon and Lau­ra (1955), amb Peter Finch i Kay Ken­dall en els papers d’u­na pare­lla d’ac­tors de la vida real que es con­ver­tei­xen en pro­ta­go­nis­tes d’un pro­gra­ma de la BBC.

Va des­ta­car igual­ment en el dra­ma amb El vaga­bun­do de las islas (1954), adap­ta­ció d’u­na obra clàs­si­ca de W. Somer­set Maugham sobre alcohol, reli­gió, puri­ta­nis­me i epi­dè­mies; This Other Eden (1959), en el qual va afron­tar el tema irlan­dés en rela­tar les ten­sions en una xicote­ta ciu­tat on es vol eri­gir una està­tua a un mem­bre de l’I­RA, i Too Young to Love (1960), una his­tò­ria de pros­ti­tu­ció de menors i avor­ta­ment.

Tam­bé va rodar curio­sos relats cri­mi­nals, com Street Cor­ner (1953) sobre el tre­ball dia­ri d’u­na dona poli­cia i Sub­way in the Sky (1959), ambien­tat en el Ber­lín de post­gue­rra.

“Simon and Lau­ra”

Comparte esta publicación

amadomio.jpg

Suscríbete a nuestro boletín

Reci­be toda la actua­li­dad en cul­tu­ra y ocio, de la ciu­dad de Valen­cia