La Filmoteca presenta el llibre «Els anys impossibles. Memòria inacabada de Juan Piqueras»

El llibre sobre el cineasta valencià Juan Piqueras es va presentar en La Filmoteca pel seu autor, Enrique Fibla Gutiérrez, el dimecres 9 de març

Cultura de la Generalitat, a través de l’Institut Valencià de Cultura, va presentar en La Filmoteca de València el dimecres 9 de març, el llibre «Els anys impossibles. Memòria inacabada de Juan Piqueras», d’Enrique Fibla Gutiérrez. El llibre va ser presentat al públic de La Filmoteca pel seu autor. Aquest estudi biogràfic està coeditat en versió castellana i valenciana per l’Institut Valencià de Cultura i Barlin Libros.

Un pioner del cine

A pesar de no ser conegut entre el gran públic, el requenenc Juan Piqueras (1904-1936) va ser una figura clau en la introducció de la cultura cinematogràfica d’avantguarda a Espanya. Nascut en una família de jornalers i de formació autodidàctica, va entrar en el cercle intel·lectual i literari de València, que prompte se li va quedar menut. Ja a Madrid, va esdevindre un nom destacat dels ambients cinematogràfics de la generació del 27 i en 1928 va fundar el primer cineclub d’Espanya.

Corresponsal a París des de 1930 per a diverses publicacions, en 1932 va crear «Nuestro Cinema», sens dubte la revista especialitzada més prestigiosa de l’època, reconeguda internacionalment. La seua intensa vida, així com les aportacions que va fer a la reflexió cinematogràfica, es va veure truncada pel colp d’estat militar de juliol de 1936. A la darreria d’aquell mateix mes, Piqueras va ser afusellat per la seua militància comunista.

El cineasta valencià Ricardo Muñoz Suay, fundador de La Filmoteca de València, era conscient de la rellevància de la trajectòria intel·lectual del cineasta de Requena. Per això, Muñoz Suay va decidir que la primera sala de La Filmoteca portara el nom de Juan Piqueras. Ara, el llibre «Els anys impossibles» recupera la memòria d’aquest pioner del pensament cinematogràfic a Espanya.

La portada del llibre «els anys impossibles».

Entrevista en Valencia Capital Radio

L’autor de «Els anys impossibles», Enrique Fibla, va ser entrevistat al nostre programa Valencia City Radio, en Valencia Capital Radio, per Miguel Ygueravide. Pots escoltar l’entrevista completa en aquest link.

Nou capítul de recuperació de la memòria històrica

Amb «Els anys impossibles» Enrique Fibla busca obrir un nou capítol en la recuperació de la memòria històrica, ja que rescata la vida d’una de les peces perdudes de la cultura del nostre país, esborrada per la dictadura franquista.

«Els anys impossibles» és un llibre híbrid, a mitjan camí entre la biografia i l’assaig, narrat en part per Ketty González, la dona de Piqueras, a qui van deixar viuda i sense possibilitat de trobar-ne el cos, que encara a hores d’ara segueix en parador desconegut.

Sobre Enrique Fibla

Enrique Fibla Gutiérrez.

Enrique Fibla Gutiérrez (València, 1987) és un investigador especialitzat en la intersecció entre cultura visual, arxiu i discurs polític. És doctor en Filosofia de la Imatge per la Universitat Concordia de Montreal i màster en Estudis Cinematogràfics per la Universitat Estatal de San Francisco.

Ha publicat en revistes internacionals com «Journal of Spanish Cultural Studies», «Film History» o «Screen». És coeditor del llibre «Global Perspectives on Amateur Film Histories and Cultures» (Indiana University Press, 2021).

També ha dirigit el projecte d’investigació «Artesans del cine», en l’Elías Querejeta Zine Eskola de Sant Sebastià, i treballa com a coordinador de debats en el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.

Més informació i compra de llibres a la web de Barlin Libros.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.