Les Magues de Gener insten als xiquets a reivindicar la diversitat en una celebració festiva i solidària

La Festa de la Infantesa, organitzada per la Societat Coral el Micalet va omplir la plaça de l’Ajuntament de València de música, il·lusió, alegria i color en la setena edició d’aquesta expressió cívica, festiva i multicultural, destinada a les xiquetes i xiquets

La Festa de la Infantesa, organitzada per la Societat Coral el Micalet i protagonitzada per les Magues de Gener, va omplir aquest diumenge la plaça de l’Ajuntament de València de música, il·lusió, alegria i color en la setena edició d’aquesta expressió cívica, festiva i multicultural, destinada a les xiquetes i xiquets, que ha celebrat el solstici d’hivern baix el lema Som diversitat adaptant la tradicional cavalcada a un espectacle estàtic subjecte a diverses mesures sanitàries, d’aforament i accés.

 

El públic assegut en el recinte habilitat davant el consistori, nombroses persones que han observat l’esdeveniment fora d’aquest, i especialment els xiquets, han gaudit d’aquesta celebració que ha sigut possible gràcies a la col·laboració solidària i altruista dels 20 grups de dolçaina i tabal, dansa, batucades, muixerangues, gegants i cabuts, animadors, associacions… de diverses comarques presents en aquesta celebració reduïda pel protocol front al Covid-19. Més de 30 agrupacions no han pogut participar en aquesta edició davant les limitacions sanitàries i d’espai del nou format.

 

Les Magues de Gener, encarnades enguany per Daniela Requena (Llibertat), periodista, activista LGTBI i influencer; Lucia Beamud (Igualtat), regidora delegada d’Igualtat, Polítiques de Gènere i LGTBI, Pobles de València i Espai Públic de l’Ajuntament de València; i Sénia Mulayali (Fraternitat-Sororitat), booktuber valenciana; han repartit la seua particular màgia amb les seues varetes, serpentines, roses de paper, txapetes i un conte àmpliament il·lustrat, Matilde Salvador, una vida musical, on s’aborda la figura de la gran compositora castellonenca.

 

Festa Tradicional

 

Tonetxo Pardiñas, president de la Societat Coral el Micalet, ha assegurat que  “la celebració ha estat marcada per la pandèmia que ha condicionat el format. En aquesta edició, estrenem la recent declaració de les Magues de Gener com a Festa Tradicional, un reconeixement que agraïm a l’Ajuntament de València i premia el voluntarisme i la labor desinteressada de centenars de persones”.
D’altra banda, Pardiñas ha sol·licitat “un poc de trellat” a qui intenta polititzar un acte per a la infància, i “que es deixe gaudir a les xiquetes i xiquets, ells són el motiu pel qual els participants (músics, muixerangues, agrupacions…) donen el millor de si mateixos”. I ha posat èmfasi en el fet que “sempre hem sigut respectuosos amb altres manifestacions religioses, i mai hem insultat a la intel·ligència de la ciutadania dient ‘reines’ a unes dones que encarnen valors republicans que tenen la seua gènesi en la Revolució Francesa”.

 

Solidària i inclusiva 

 

Per la seua part, Cristina Escrivà, coordinadora del projecte i membre de la junta directiva de la societat musical, subratlla que “un any més hem tingut a tres dones de referència protagonitzant les Magues de Gener, i a una quarta, la reconeguda compositora Matilde Salvador, sempre en el record”. Escrivà remarca la projecció d’aquesta celebració i apunta que “malgrat les dificultats, aquesta Festa Tradicional, solidària i inclusiva ha fet un pas més i es consolida any rere any amb un immens patrimoni immaterial: l’alegria i felicitat dels xiquets”.

 

El Micalet realitza des de 2016 una cavalcada que té com a precedent històric el corpus o secció infantil de la celebrada pel Ministeri d’Instrucció Pública i Belles Arts en 1937 per a les xiquetes i xiquets refugiats i evacuats per la guerra. València va ser la capital provisional d’Espanya, des de novembre de 1936 fins a octubre de l’any següent, després del trasllat, des de Madrid, del legítim Govern de la II República.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.