L’IVAM augmenta el nombre de visitants un 33 % i tanca l’any 2021 amb 111.064 assistents

Els i les visitants procedents de la Comunitat Valenciana van representar un 87 % del total del públic nacional i van confirmar la fidelització.

Un total de 111.064 persones van visitar les exposicions i les activitats programades per l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) fins al 21 de desembre de 2021, la qual cosa suposa un increment del 33 % respecte a l’any anterior. El fi de les restriccions de mobilitat, l’augment del turisme i l’avanç en el procés de vacunació són els factors fonamentals d’aquest augment en la xifra de visitants, que inicia una senda optimista de recuperació.

 

Esplai IVAM Alcoi, concert de Clara Peya. Foto: Miguel Lorenzo.

Del total de visitants, l’IVAM Centre Julio González va comptabilitzar 104.777 persones, mentre que l’IVAM Centre d’Art Alcoi en va acollir 6.287. Les mostres temporals d’artistes com ara Mona Hatoum, Josep Renau, Guillermo Ros, Lola Lasurt, Miguel Benlloch o Absalon, junt amb exposicions com ara «Indústria/Matrius, trames i sons», «Escultura infinita» o «La fotografia al mig», són algunes de les exposicions que han pogut gaudir els visitants al llarg de 2021.

 

Modificació en el perfil dels usuaris per la pandèmia

Les xifres del segon any afectat per la pandèmia també confirmen una modificació en el perfil dels usuaris en les sales d’exposicions. D’una banda, tenint en compte l’origen geogràfic, s’ha invertit la tendència de temporades anteriors en què la major part dels visitants eren estrangers.

 

L’exposició «Imaginarios mecánicos y técnicos en la colección del Ivam».

En 2021 un 62 % del públic del museu ha sigut procedent d’Espanya, enfront de només un 37 % de turistes d’altres països: Holanda, França, Itàlia, Alemanya i Bèlgica. Els visitants procedents de la Comunitat Valenciana van representar un 87 % del total del públic nacional i van confirmar la fidelització de la població local. Com la majoria de les institucions culturals en aquesta crisi sanitària, les xarxes socials i les activitats digitals de l’IVAM han sigut un aliat indispensable en la connexió amb el públic de proximitat.

En aquest sentit, s’ha registrat un increment considerable dels visitants virtuals amb 752.285 visites al web del museu. Microllocs web com «Presentes densos» o seminaris en línia, com el que va comptar amb la participació de l’activista feminista Silvia Federici, van omplir el web de contingut i «l’aforament virtual».

Així mateix, una altra característica destacable del 2021 és el rejoveniment dels assistents, ja que s’ha observat una gran afluència de joves i adolescents, així com públic familiar, especialment en exposicions com «Un exercici de violència. Guillermo Ros» i «Els exilis de Renau». Les dades confirmen que la mitjana d’edat dels visitants ha descendit de la franja de 40 a 50 anys a una franja més jove, de 18 a 35 anys.

En aquesta «nova realitat», l’IVAM ha impulsat el retorn de les visites físiques amb l’objectiu de restablir els vincles perduts, sense deixar ja de banda els recursos que ha posat la tecnologia per a arribar a més sectors de públics i llocs.

 

Museu obert i inclusiu

 

«Merienda en la playa», de Ignacio Pinazo, de l’exposició «Pinazo en el espacio público».

Aquesta aposta pel retorn de la presencialitat ha sigut especialment notable en les activitats educatives en què han participat un total de 1.197 centres de la Comunitat Valenciana, amb prop de 10.000 estudiants de totes les edats a partir de 5 anys. Els caps de setmana s’ha mantingut l’oferta de visites comentades a les exposicions i els tallers familiars, sense oblidar les accions específiques que s’han organitzat relacionades amb les exposicions.

En aquesta línia, l’equip de mediació de l’IVAM ha preparat activitats, com ara un projecte d’ocupació mural participativa amb motiu de l’exposició «Els exilis de Renau», experiències dissenyades específicament per als centres escolars del barri del Carme o projectes en col·legis rurals d’altres comarques de la Comunitat Valenciana.

L’IVAM ha continuat treballant sota el paradigma de museu obert i inclusiu, que defineix gran part de la seua filosofia i connecta amb la vocació que té de servei públic. Per això, s’han programat visites accessibles per a persones cegues a l’exposició de Julio González o visites en llengua de signes, en col·laboració amb Fesord CV.

Quant a les activitats culturals, al llarg del 2021 s’han desenvolupat més de 120 projectes que van incloure conferències, xarrades d’artistes, concerts, performances i projeccions. El departament de publicacions va editar un total de nou catàlegs vinculats amb les exposicions.

 

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)

 

Algunes obres de l’Exposició «Los exilios de Renau», a l’IVAM fins el 9 de gener de 2022.

L’IVAM segueix compromés amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) establits en l’Agenda 2030, en especial amb els que tenen relació amb la disminució de les desigualtats i amb la inclusió, que entronquen amb els valors d’integració, accessibilitat, diversitat, diàleg i obertura. A través d’aquest pla, l’IVAM es compromet amb la idea d’institució que genera valor, arrelada al barri i amb vocació internacional.

Seguint les directrius del seu pla de sostenibilitat 2021-2023, en matèria ambiental l’IVAM ha continuat fent passos per a reduir el consum i millorar l’eficiència energètica de les seues instal·lacions. Alguns exemples són la instal·lació de panells solars per a autoconsum, la compra d’enfocaments més eficients i equips climàtics, la substitució progressiva d’il·luminació amb tecnologia LED, la millora de l’aïllament de l’edifici i el mesurament del consum d’energia.

 

Un IVAM nou

Com a novetat, l’any 2021 el museu ha posat en marxa un pla director d’inversions, per al qual es va consultar més de 250 persones entre actors del barri, del món de l’art, treballadors de l’IVAM i visitants. S’ha començat a executar la primera fase, que implica la remodelació de la cafeteria i el restaurant, la recuperació de la botiga-llibreria, la recuperació del hall com a espai de trobada i la incorporació de 600 metres quadrats al desenvolupament de programes públics. També es començarà a incorporar una part de les terrasses, amb vistes a Ciutat Vella. 2022 continuarà amb aquestes reformes en què preval la necessitat d’adaptar l’edifici des del punt de vista de l’accessibilitat universal i la sostenibilitat.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.