L’Orquestra de València torna a eixir a l’estranger després de 12 anys

La presidenta del Palau, Glòria Tello, ha anunciat el concert que la formació oferirà en París el pròxim mes d’abril.

L’Orquestra de València oferirà un concert en la Salle Gaveau de París (França) el pròxim 8 d’abril, dirigit pel seu titular, el mestre Alexander Liebreich, en la seua primera eixida a l’estranger després de dotze anys. La presidenta del Palau de la Música, Glòria Tello, acompanyada pel director del Palau, Vicent Ros, ha presentat esta pròxima eixida internacional que oferirà un programa de marcat sabor francés.

“Després de 12 anys, l’Orquestra de València torna a eixir de les nostres fronteres per a presentar-se a París amb un gran programa, i a una sala, la Gaveau, que, amb 114 anys de brillant trajectòria artística, és un lloc imprescindible en el panorama musical parisenc”, ha explicat la regidora Tello.

El concert començarà amb la partitura impressionista Ma mere l’oye, de Maurice Ravel, i continuarà amb el cicle de cançons Les Nuits d’eté, op. 7, d’Héctor Berlioz, sobre sis poemes del poeta Théophile Gautier, obra que serà cantada per la mezzosoprano Anna Lucia Richter. L’obertura La Capricciosa Corretta, de Vicente Martín i Soler, i la romàntica Simfonia núm. 5 “Reforma” de Félix Mendelssohn, completen este programa especialment dissenyat per a esta visita parisenca.

La presidenta del Palau de la Música, Glòria Tello.
La presidenta del Palau de la Música, Glòria Tello.

Tello ha recordat que la temporada passada de l’auditori valencià va estar dedicada a la figura de José Iturbi, i que un dels concerts temàtics dedicats a ell feia referència, precisament, a la capital francesa com a primera estació en el viatge d’Iturbi cap a la fama. En este sentit, la regidora ha explicat que “ací és on entra la Salle Gaveu, ja que Iturbi va desenvolupar allí, de la mà de l’empresari Ethienne Gaveu, la seua carrera concertística, i és també el lloc en el qual la seua germana Amparo va oferir el seu primer concert important fora d’Espanya”.

“Quan vam dissenyar la nostra programació –ha afegit Tello- pensem a arredonir-la amb un concert a París, una de les ciutats més importants en la trajectòria artística d’Iturbi, i en una sala que fora representativa del seu pas per la capital francesa”. Així mateix, la delegada ha explicat que la situació, “marcada per la pandèmia, no permetia esta visita, però, ara constitueix un epíleg fantàstic”.

Un programa clàssic a París

Vicent Ros ha explicat que l’Orquestra interpretarà un programa clàssic, amb 65 músics en plantilla, i ha destacat “la conveniència que l’Orquestra de València isca a l’estranger com a ambaixadora musical i cultural, per tal de visibilitzar València i el Palau de la Música i recordar els llaços culturals amb París, ja que molts dels nostres músics, com Iturbi, van tindre relació amb compositors com Ravel”. A més, ha afegit, “hem establit contactes amb diverses institucions com la Cambra de Comerç, el Consolat d’Espanya a París, Visit València i la Unesco, entre altres, que estan implicant-se i donant suport a esta visita”.

Finalment, el titular de la formació simfònica valenciana, Alexander Liebreich, absent de València estos dies, ha enviat un vídeo en el qual ha destacat el programa i ha ressaltat l’obra del valencià Martín i Soler com a inspiradora. “És un plaer i un honor presentar València a París”, ha assegurat Liebreich.

La cantant Anna Lucia Richter, que interpretarà les cançons Les Nuits d’eté, op. 7, de Berlioz, recull en la seua trajectòria els seus papers com Zerline en el Don Giovanni de Mozart en 2021, sota la batuta de Teodor Currentzis en el Festival de Salzburg; i el seu debut eixe mateix any en l’Òpera de Colònia, en Hänsel, d’Humperdinck, amb François Xavier Roth. Ha cantat en concerts amb Bernard Haitink i l’Orquestra Simfònica de Londres, Giovanni Antonini i Il Giardino Armonico, Thomas Hengelbrock i l’Orquestra de París o Ivan Fisher i l’Orquestra del Festival de Budapest. També ha actuat en el Festival de Llucana, els Proms de la BBC a Londres i a Schleswig-Holstein. En el camp del lied és present en un ampli repertori, en els grans centres dedicats a este gènere, a Europa o als Estats Units d’Amèrica.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.