«Ocultes i ilustrades» reivindica a La Nau el treball de les dones dibuixants

Ocultes i il·lustrades. Creixement i èxit de les il·lustradores a València és un intent de fer una “exposició definitiva”, al Centre Cultural La Nau a partir del 19 d’ octubre, que situe on cal l’obra de les autores de còmic i il·lustradores valencianes de cara a una igualtat vertadera i efectiva.

Obra de Nani Serrano

L’objectiu de la mostra, segon els comissaris, és aconseguir una exposició d’autores valencianes, des d’una perspectiva historiogràfica, partint des del final de la dècada dels cinquanta fins a l’actualitat. I buscar el reconeixement per la seua vàlua i interès durant uns anys en què en el món del còmic i la historieta, igual que el món del disseny, la publicitat o l’arquitectura (per citar alguns exemples) la dona era relegada a tasques considerades secundàries, com el guió, l’entintatge, etc. o treballava amb pseudònim.

Portada realizada por Aitana Carrasco

Es tracta de recobrar el treball de dones que, “més que oblidades, van passar desapercebudes com a conseqüència de l’hegemonia masculina de l’època, de veure com, amb el pas dels anys, ha anat evolucionant d’una manera contrària i situant les autores en primera línia”. L’exposició no representa tant una aposta de gènere com una reivindicació d’igualtat. Pretén crear una mostra rigorosa, alhora que dinàmica i acollidora, generar nous públics i concentrar tots els interessats en la il·lustració. La il·lustració ha adquirit recentment un gran protagonisme, no sols a València, sinó també en altres ciutats d’Espanya i d’altres països, com ara Berlín amb el Festival Illustrative o Bolonya amb la Bologna Children’s Book Fair.

Obra de Fina Fuertes

Les noves tendències del disseny i del màrqueting han començat a concentrar el focus d’interès en les propostes gràfiques i la il·lustració. És per aquest motiu que l’exposició se centra només en dones dibuixants i no en dones artistes o dedicades a qualsevol altra disciplina plàstica (pintores, escultores, etc.).

La exposició està comissariada per MacDiego, Melani Lleonart i Cristina Chumillas i reuneix a autores com Aitana Carrasco, Ana Peters, Carla Fuentes, Lina Vila, Lourdes Bellver, Nuria Riaza, Paula Bonet, Paula Sanz Caballero, Pilar Mir y Victoria Francés entre d’ altres.

Centre Cultural La Nau > fins al 20 de gener

Valencia City

El pulso de la ciudad

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.