Caminant entre els nostres sants, per Lluís Bertomeu

Comencem l’any al cap i casal, la nostra ben estimada senyora engalanada Valentia, fluctuant entre dos figures santificades ben arrelades al conviure d’esta terra. Sant Antoni Abat i Sant Vicent Màrtir marquen l’alfa i l’omega del mes de gener valencià. Coses de la nostra civilització critiana europea, encara que alguns s’empenyen en desacralitzar el nostre pervindre com a societat moderna i sensata. Amb coneiximent i trellat.

El barri del carrer Sagunt és l’epicentre de la celebració de la festivitat de Sant Antoni Abat. El día gran és el 17 de gener, però el comboi comença la vespra de la festa, amb una eucaristía a la parroquia del propi Sant i la tradicional foguera com a preludi de la festa gran. Una gran festa coneguda per tots, la tradicional benedicció d’animals que s’ha convertit en tota una efemèride. Unes fogueres i una desfilada d’animals que vertebra molts indrets de la Comunitat Valenciana, atenent a diferents nomenclatures com San Antón o Sant Antoni del Porquet. Animalistes que som i serem.

 

 

 

 

 

 

I del barri de Sagunt passem a tota la city. El seu desconegut patró de la ciutat, Sant Vicent Màrtir, festiu local el 22 de gener. Eixa festa que se coneix com de creus cap a dins, atenent al marcatge delimitat pel seu terme municipal. La seua commemoració comença el cap de setmana anterior, amb la ja tradicional peregrinació ecumènica pels llocs vinculats a la figura del Sant al cap i casal. Eixa ruta rememora la mort de Sant Vicent a la nostra ciutat, on va ser martiritzat l’any 304. El recorregut avança per deu estacions, des de la parròquia del Salvador i Santa Mònica, fins la Basílica Sepulcral del propi Sant Vicente Màrtir.

Dita peregrinació visita els llocs més significatius del Sant, com la columna en la qual, segons la tradició, el Sant va set nugat quan ho dugueren a València des de Saragossa per a ser martiritzat; la Seu, on se pot venerar el braç esquerre del Sant; les dos identificades com presons de Sant Vicent, sites al carrer del mateix nom i a la plaça de l’Almoina; la parròquia valenciana del propi Màrtir, on va ser abandonat el seu cos després del martiri; així com la parròquia de Crist Rei, on el Sant va ser originàriament sepultat.

Valencia City

El pulso de la ciudad

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.