La revisió de la “Moguda” dels huitanta comptarà amb entrevistes i les actuacions en directe d’Orfeón Brutal, Glamour, Vídeo i Inhumanos.
Imagen: Orfeón Brutal
La Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, a través del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV), presenta un nou capítol de ‘Trobades en el Carme” amb el focus en la música valenciana dels huitanta en el Centre del Carme de Cultura Contemporània (CCCC) de València.
El pròxim 19 de desembre, a les 19.00 hores, tindrà lloc l’última entrega de 2024 d’este cicle que, amb el títol “La Moguda valenciana”, proposa un viatge sonor a la València dels huitanta, una dècada clau en la cultura i la música valencianes. La vetlada comptarà amb testimonis dels seus protagonistes, els quals tindran un espai per a compartir i recordar les seues vivències durant aquells anys daurats de l’escena musical valenciana. Com a colofó final, reviuran sobre l’escenari en directe els grans èxits que els van fer famosos.
Protagonitzen esta nova trobada els integrants de quatre grups de música icònics de la “Moguda” valenciana dels huitanta: José Luis Macías i Adolfo Barberá, de Glamour i Comité Cisne; Alfonso Aguado i Sergio Aguado, de Los Inhumanos i Orfeón Brutal, i José Manuel Moles i Vicente Chust, de Vídeo.
Quatre grups clau de la dècada dels huitanta a València
Si Kaka de Luxe a Madrid va ser el grup que va abanderar la “Movida Madrileña”, Glamour va ser el pròleg del que s’apropava a València. Pioners del so i l’estètica dels nous romàntics a Espanya, van ser un grup essencial en el naixement del tecno-pop a la Comunitat. Nascuts en 1981, les seues influències venien de l’escena britànica de l’època, amb grups com Spandau Ballet, Duran Duran i Ultravox. Van triomfar amb temes com En soledad, Ella quiere más o Imágenes.
Per la seua banda, Los Inhumanos, fundats en 1980 en la platja del Saler, es van guanyar un lloc en la història de la música espanyola amb el seu estil irreverent i les icòniques túniques de monjo. El seu èxit va començar amb l’EP Verano Inhumano en 1983 i va continuar amb àlbums que van arrasar en les llistes, com ara 30 hombres solos (1988), que va vendre més de 200.000 còpies. Les seues cançons més disbauxades, com Qué difícil es hacer el amor en un Simca 1000 o Me duele la cara de ser tan guapo, han quedat per sempre en l’imaginari col·lectiu.
Sergio Aguado i Jorge Seguí, cadets de la banda en eixe moment, formen, junt amb altres amics en 1984, un nou grup: Orfeón Brutal. En tan sols poques setmanes componen diversos temes, els graven en un soterrani i presenten la cinta, que en poc temps es fa molt popular amb la cançó Mari Loli. En 1992, Sergio Aguado decidix posar fi al projecte i centrar-se de nou en Los Inhumanos. En 2001 es convertix en el seu cantant solista.
Vídeo, un altre dels grups clau de la ‘Moguda’ valenciana, va començar en 1981 amb un so que fusionava country, rock i pop, però ràpidament es van endinsar en l’univers del sintetitzador i la percussió electrònica. El seu triomf va començar a gestar-se amb el senzill La noche no es para mí en 1983, produït per Tino Casal. Un èxit que va impulsar la gravació de l’àlbum Videoterapia, que va incloure el tema Víctimas del desamor. Vídeo va tornar en 2011 amb l’àlbum DosMilOnce, en què van renovar els seus grans èxits per a un públic més modern, acompanyats per una nova cantant: Nita.
Segons declaracions de Quique López, comissari de l’esdeveniment, “la música de la Moguda valenciana no només va marcar una època, sinó que va definir la identitat cultural d’una ciutat vibrant i plena de creativitat En aquells anys, València es va convertir en un cresol a on es fusionaven les influències internacionals amb una energia i una actitud úniques”, ha afegit López.
‘Trobades en el Carme. Veus que ressonen, històries que perduren” continuarà en gener, passades les festes de Nadal, amb nous protagonistes de la revolució cultural i musical dels huitanta. L’entrada és gratuïta fins a completar aforament.
Comparte esta publicación
Suscríbete a nuestro boletín
Recibe toda la actualidad en cultura y ocio, de la ciudad de Valencia