Meek’s Cutoff (2010), de Kelly Reichardt, es projecta el 6 de desembre, a les 18.00 hores, i el 7 de desembre a les 20.00 hores. També es projecten La mujer que camina delante (Woman Walks Ahead, 2017) de Susanna White i El vent (The Wind, 2018) d’Emma Tammi.
La Filmoteca Valenciana conclou este mes de desembre el cicle dedicat al western contemporani nord-americà des de 1962 fins als nostres dies, amb la projecció de tres pel·lícules dirigides per dones i produïdes en els últims anys.
La inclusió d’estos llargmetratges al cicle que s’ha desenrotllat des de gener de 2024 aporta un punt de vista femení al gènere i centra l’atenció en els personatges de dones: Meek’s Cutoff (2010) de Kelly Reichardt, La mujer que camina delante (Woman Walks Ahead, 2017) de Susanna White i El vent (The Wind, 2018) d’Emma Tammi.
Així, el divendres 6 de desembre, a les 18.00 hores, i el dissabte 7 de desembre, a les 20.00 hores, La Filmoteca Valenciana projecta Meek’s Cutoff (2010), de Kelly Reichardt.
Malgrat ser un dels títols més suggeridors de la directora de First Cow, mai va arribar a estrenar-se comercialment a Espanya. Tampoc està en el catàleg de cap de les plataformes de streaming, per la qual cosa les dos projeccions de La Filmoteca són una oportunitat única per a descobrir un dels westerns més àrids i originals de la història del cine.
“El minimalisme narratiu i els enquadraments perfectes de Kelly Reichardt, una de les cineastes més interessants del cine actual, estan al servici d’un western feminista i atípic”, afirma la tècnica de Programació de La Filmoteca, Nuria Castellote, que presentarà la pel·lícula en la sessió del dissabte 7 de desembre.
Escrita pel novel·lista Jon Raymond i protagonitzada per Michelle Williams, en una de les seues millors interpretacions per al cine, Meek’s Cutoff conta la història de diverses famílies de pioners que recorren en 1845 el desert d’Oregon guiades per Stephen Meek, que promet portar-les fins a la terra promesa. Junts emprenen un viatge que es complica cada vegada més.
La mujer que camina delante
D’altra banda, el dissabte 14 de desembre, a les 18.00 hores, i el diumenge 15 de desembre, a les 20.00 hores, La Filmoteca Valenciana projecta La mujer que camina delante (Woman Walks Ahead, 2017), dirigida per Susanna White i protagonitzada per Jessica Chastain.
La pel·lícula narra la història de Catherine Weldon, una pintora de Brooklyn que viatja a una reserva índia a Dakota en 1890 per a retratar al cap sioux lakota Toro Sentado. Allí es veu embolicada en la lluita dels pobles lakota contra el Govern dels EUA pels drets sobre les seues terres. La pel·lícula està basada en la història real de Catherine Weldon, dos dels retrats de Toro Sentado estan exposats en museus de Bismarck (Arkansas) i Little Rock (Dakota del Nord).
La sessió del dissabte 14 de desembre oferix un servici gratuït de ludoteca cultural en la sala 7 de l’edifici Rialto, perquè, durant la projecció de la pel·lícula en la sala Berlanga, les persones adultes puguen deixar els xiquets d’entre 4 i 12 anys en este espai recreatiu en el qual s’impartixen tallers i es conten contes a càrrec de Rebombori Cultural.
La reserva de places d’este servici es fa en comprar l’entrada en línia de la pel·lícula abans de les 14.00 hores del divendres 13 de desembre.
Finalment, el diumenge 22 de desembre, a les 18.00 hores, i el divendres 27 de desembre, a les 20.15 hores, La Filmoteca Valenciana projecta en versió original amb subtítols en valencià El vent (The Wind, 2018), dirigida per Emma Tammi i protagonitzada per Caitlin Gerard, Julia Goldani Telles, Ashley Zukerman, Miles Anderson i Dylan McTee.
El vent és també un western atípic no només pel protagonisme dels seus personatges femenins, sinó també perquè s’inscriu en el gènere de terror, una hibridació genèrica poc freqüent. La pel·lícula prescindix dels trets i la violència habitual del western per a centrar-se en el drama i l’angoixa d’una dona i les seues pors més profundes.
Lizzy i Isaac són un jove matrimoni que viu a la frontera de l’Oest a la fi del segle XIX. Completament aïllats del món, envoltats per planes que no semblen tindre final, la soledat i la duresa de l’entorn fan que el seu dia a dia no siga fàcil. Una parella s’instal·la en una casa pròxima. El vent agrana les planes mentres una presència maligna i sobrenatural sembla planar sobre la casa.
Sis dècades de westerns
La Filmoteca Valenciana està programant el cicle ‘Western contemporani’ des de gener de 2024. Es tracta d’un projecte organitzat per l’Institut Valencià de Cultura, Donostia Kultura, Filmoteca Basca, el Festival de Sant Sebastià i Tabakalera.
Es va triar 1962 com a punt de partida tant del cicle com del llibre que l’acompanya, perquè en eixos primers anys seixanta es produïx una transició entre el western clàssic i els nous camins que prendrà el gènere. Es comencen a acomiadar cineastes clàssics com John Ford, Raoul Walsh o Howard Hawks i emergix una nova generació de cineastes, encapçalada per Sam Peckinpah i Clint Eastwood.
Conformat per 31 pel·lícules, el cicle ha passat per sis dècades de westerns crepusculars, dirty westerns amb influències europees, l’aproximació dels cineastes de la denominada ‘generació de la violència’, representada per Richard Brooks i Don Siegel, o del ‘Nou Hollywood’, representat per Robert Altman i Michael Cimino.
El cicle també ha inclòs les diverses temptatives de revitalitzar el gènere a partir de la dècada dels huitanta amb Silverado (1985) de Lawrence Kasdan, Bailando con lobos (1990) de Kevin Costner i l’èxit comercial de Sin perdón (1992) de Clint Eastwood, fins a culminar amb les tres pel·lícules dirigides per dones que es projecten en desembre.
Comparte esta publicación
Suscríbete a nuestro boletín
Recibe toda la actualidad en cultura y ocio, de la ciudad de Valencia