La Universitat finança la internacionalització de quatre empreses culturals valencianes

Un projecte europeu de la Unitat d’Investigació d’Economia de la Cultura de la Universitat de València (Econcult) finança el procés d’internacionalització de quatre empreses culturals valencianes. Es tracta de la ceramista Anna Illueca, de la productora de documentals Barret Cooperativa, de festival de fotoperiodisme Photon i de la plataforma web per il·lustradors i artistes gràfics Drawfolio.

El projecte Interreg-MED CHEBEC Hackejant l’economia mediterrània a través de l’Sector Cultural i Creatiu té com a objectiu donar suport a el sector cultural en el seu accés a nous mercats globals mantenint la seua pròpia identitat territorial. Per això, impulsa un programa pilot que inclou accions de formació, consultoria, mobilitat, trobades transnacionals i ajudes financeres a la internacionalització. Deu socis de cinc països mediterranis participen en el projecte, entre ells es troben ajuntaments com els de Barcelona o Bolonya, organitzacions culturals com AMI (Marsella) i centres de recerca com la Universitat de València (Econcult). El projecte pilot liderat per Econcult es va iniciar al desembre de 2018 amb la selecció de catorze organitzacions culturals valencianes com a beneficiàries de el programa integral de suport a la internacionalització.

Un intens programa de formació i tutela de més de vuitanta hores de durada, desenvolupat des de febrer de 2019 fins al gener 2020, ha permès a les organitzacions beneficiàries valencianes dissenyar els seus propis plans d’internacionalització. En paral·lel, aquestes organitzacions també han participat en esdeveniments internacionals a Sevilla, Marsella i Bolonya amb l’objectiu de contactar i treballar en xarxa amb la resta de participants d’altres regions.

Després de tot aquest treball, l’última fase té com a objecte el finançament dels projectes seleccionats. Segons explica Raúl Abeledo, investigador principal del projecte, «no ha resultat gens fàcil fer la selecció, donada la qualitat de totes les propostes presentades i l’excepcional grup de participants». Finalment, quatre han estat els plans seleccionats per al seu finançament amb un pressupost total de deu mil euros: Ana Illueca Ceramics, Barret Cooperativa Valenciana, Photon Festival i Drawfolio.

Ana Illueca és una ceramista valenciana que, partint de la ceràmica tradicional valenciana, ha repensat, innovat i adaptat aquestes tradicions a l’actualitat, creant peces que es desenvolupen entre l’art i la utilitat. Chebec finançarà la seva participació a la fira Salone de el Mobile a Milà el proper mes d’abril, on exposarà les seves obres a l’espai Ventura Project, una àrea d’exposició en Fuorisalone que suposa el spin-off de la fira de l’moble .

Barret Cooperativa Valenciana és una productora de documentals que parteix de la idea de realitzar documentals de caràcter amb la intenció de donar veu als protagonistes dels projectes i construir el discurs a partir dels seus testimonis i experiències. El finançament de el projecte Chebec permetrà a aquesta cooperativa subtitular el seu documental interactiu A la bretxa en diversos idiomes, la qual cosa els permetrà posicionar-se dins del mercat internacional amb les seues propostes de documentals interactius.

Photon Festival, organitzat per Documenta Photo, és un festival internacional de fotoperiodisme organitzat a València. Per Photon Festival, el fotoperiodisme suposa una eina per al canvi i treballen per acostar-lo als ciutadans des d’una plataforma que respecta la feina dels professionals. Chebec finança la creació del consorci internacional «Photon Green» que portarà a terme un projecte internacional on s’ha de documentar la crisi climàtica a Europa durant al menys dos anys. Per a això, Photon organitzarà reunions amb els seus socis de Lió i Atenes, entre d’altres.

Drawfolio és una plataforma web on els il·lustradors i artistes gràfics poden construir el seu propi lloc web de portafoli en uns pocs minuts sense cap tipus d’habilitats de codificació. Gràcies a Chebec, Drawfolio podrà impulsar el seu projecte d’internacionalització assistint a la Fira de el Llibre de Bologna el mes de març. En aquesta fira, Drawfolio compartirà estand amb una de les organitzacions que participen en el projecte Chebec a Marsella, Mat Paper Art. Això suposa una col·laboració entre una plataforma en línia i una dissenyadora gràfica que treballa el disseny en paper, resultant un cas d’èxit de la col·laboració entre organitzacions de diferents regions i de diferents àmbits culturals.

Valencia City

El pulso de la ciudad

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.