Loco Club celebra el primer festival valencià de música d’arrels nord-americanes

El festival se celebra del 7 al 9 de decembre. La programació comptarà amb concerts internacionals, nacionals y locals; col·loqui y ràdio en directe (Pot consultar-se ací)

Red Beard en cartell.

Entre el 7 i el 9 de desembre se celebra la primera edició de Hey, Tonight! Roots a la sala Loco Club (València), un festival de música d’arrels nord-americanes que reuneix músics, periodistes, promotors i especialistes del gènere. La programació comptarà amb concerts durant la vesprada-nit i activitats matutines: un col·loqui i la gravació del programa Radio con Botas de Manolo Fernández (Subtefuge Radio) —programació completa ací.

Poden adquirir-se entrades per a dia complet o abonament, que inclou els tres dies del festival al web. A les activitats matutines (col·loqui i concert) es pot accedir amb qualsevol entrada de dia complet o abonament.

El festival começarà el dijous, 7 de desembre amb els concerts de Luke Winslow-King (EUA), Los Nikis de la Pradera (ÉS) i Desperados (ÉS). El divendres, 8 de desembre durant el matí es gravarà en directe el podcast Radio con Botas (Subtefuge Radio) del periodista especialitzat Manolo Fernández amb l’actuació de Luke Winslow-King, i a la nit els concerts de Red Beard (ÉS), Daniel Kemish (PT) i Lovesick (IT).

L’última jornada, el dissabte, 9 de desembre, acollirà un col·loqui entre el promotor Jose Luis Carnes (The Mad Note Co.), Manolo Fernández i un periodista de la revista Ruta 66. A la nit, els directes de Track Dogs (UK, IR, EUA), Henry Lee Schmidt (ÉS), La Gran Esperanza Blanca (ÉS) i Tobacco Raiders (ÉS). Els concerts donaran pas a un dj set i podrà degustar-se un menú dissenyat per a l’ocasió durant tot el festival.

La Gran Esperanza Blanca.

Una desena de bandes internacionals, nacionals i valencianes

Entre els artistes internacionals es troba el músic nord-americà establit a Espanya, Luke Winslow-King, amb la seua mescla eclèctica de blues del Delta del Mississipí, la música folk, el jazz tradicional i el rock and roll. També, Track Dogs, una banda establida a Madrid i formada per Garrett Wall (Irlanda), Dave Mooney (Irlanda), Howard Brown (UK) & Robbie K. Jones (EUA). El seu estil oscil·la entre el pop, el folk o el bluegrass amb una instrumentació atípica en la qual substitueixen la guitarra elèctrica per la trompeta i la bateria pel calaix flamenc.

El trio italià Lovesick, format per Paolo Roberto Pianezza, Francesca Alinovi i Alessandro Cosentino entrellaça estils com el hillbilly, honky tonk, bluegrass, old time music i el country. Des de Portugal, el trobador Daniel Kemish portarà la seua americana atemporal que ha portat per tot el món en més de 150 concerts.

La proposta nacional és eclèctica. Des de Las Palmas de Gran Canaria, Red Beard que ha viatjat pel country tradicional, hillbilly o bluegrass en els seus primers discos, passant pel southern rock i, finalment, el protagonisme del soul-folk.

A més a més, músics ben coneguts pel públic com Rafa Cabello, Arturo Pérez i Joaquín Rodríguez (Los Nikis), Nacho Biosca (Ataque de Caspa) i Mauro Canut (Els Vegetals) presenten la seua nova banda Los Nikis de la Pradera, el projecte en el qual exploren el so country més tradicional.

Tobacco Raiders.

Representació valenciana

Quatre bandes valencianes completen el cartell d’artistes de Hey, Tonight! Roots. El músic Henry Lee Schmidt, amb una mixtura de melodies pop amb instrumentació country, amanides amb un toc de fúria punk; la banda Tobacco Raiders, formada per membres de Red Buffalo, Indian Hawk o Corazones Eléctricos, que bussegen en els referents clàssics per a destil·lar un southern rock acompanyat de mandolina, lap steel, cigar box i banjo.

Els veterans La Gran Esperanza Blanca s’uneixen al planter amb la seua fusió d’elements del folk, rock, country-blues o alt-country amb lletres en castellà i un fort influx de Bob Dylan. Per a finalitzar, Desperados, formació de covers de música de la costa oest americana dels anys 70, pujaran a l’escenari clàssics del gènere.

El relat de la música

La música en directe donarà pas a la conversa amb un col·loqui entorn de la música d’arrels nord-americanes amb el promotor Jose Luis Carnes (The Mad Note Co.), el locutor especialitzat Manolo Fernández i un representant de la revista Ruta 66.

Així mateix, els assistents podran participar com a públic en la gravació del programa Radio con Botas, que dirigeix i condueix Manolo Fernández per a Subterfuge Radio; un espai de trobada dels estils bàsics de la música popular que es refugien en un gran paraigua anomenat Americana.

L’encreuament de camins de la música d’arrels

Hey, Tonight! Roots naix de la perspectiva que la música permet crear analogies que uneixen societats senceres. En concret, els Estats Units recull els folklores d’un gran nombre de països i això s’aprecia en la seua música d’arrels. Des del seu origen, quan natius de diferents països van començar a assentar-se en la zona dels Apalatxes, en un país que encara gatejava, va fer aparició el poder universalitzador de la música. Va sorgir un estil en el qual confluïen el fiddle de la música folklòrica irlandesa, la guitarra espanyola i un nou instrument creat a partir del banjar africà i la mandolina, d’origen italià. Naixia el bluegrass, una música que uneix diferents cultures de tot el món.

«Els grups de persones que per motius racials eren discriminats, oprimits i privats d’educació, van desenvolupar una habilitat especial per a la música»

Així mateix, els grups de persones que per motius racials eren discriminats, oprimits i privats d’educació, van desenvolupar una habilitat especial per a la música. Com a resultat, va aparéixer el blues o el góspel; estils amb els quals els esclaus africans que van construir el país americà, no únicament van inventar un llenguatge natiu, sinó que van establir les bases del rock and roll, del jazz, del ragtime i del rhythm and blues.

Este esquema es repeteix quasi de manera idèntica en infinitat de llocs. Substituint la paraula «mojo» per la castissa «duende» i l’ètnia africana per la calé, s’obtenen quasi idèntics resultats. Així naix el flamenc a Espanya, amb els seus diferents pals i deixant una empremta innegable.

És per això que Hey, Tongith! Roots pretén, no sols programar concerts de bandes que mantenen amb vida totes les influències anteriors, sinó que, a més, tracta de descobrir bandes que porten un pas més enllà totes estes confluències d’estils trobant nous paisatges.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.