El Festival Volumens torna al Centre del Carme a setembre

Oscar Mulero, el francès Kanding Ray, Suso Saiz, Sergi Palau, Güiro Meets Russia i Julia Pé són els primers artistes confirmats del Festival de Exploració Audiovisual Volumens que celebrarà la seva segona edició els propers 28 i 29 de setembre al Centre del Carme Cultura Contemporània amb entrada gratuïta. Un festival que arriba després de l’éxit del Volumens Day celebrat el passat 20 de gener, amb el suport del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, i al que van assistir més de 5.500 persones.

Amb aquesta segona edició, el Festival Volumens es consolida com una experiència sensorial, on els sentits de la vista i l’oïda es complementen, confonen, reaccionen, interaccionen i creen un llenguatge únic, transformant els espais on es desenvolupen els espectacles que ofereix el festival. L’objectiu: elevar l’exploració i la recerca audiovisual (AV) a la categoria d’art, però sense oblidar el sentit lúdic i didàctic.

Així mateix el Centre del Carme es confirma com a seu de Volumens. El centre d’art és un espai obert a l’experimentació, que acull tot tipus de manifestacions de la cultura contemporània, i on els nous llenguatges de l’art actual tenen cabuda. El seu caràcter monumental, situat en un antic convent, li aporta, a més, un valor patrimonial a la trobada i servix de contrapunt a aquesta experiència audiovisual.

Oscar Mulero. Abisme ‘monocromo’

Un dels grans capdavanters europeus del so techno, Oscar Mulero, recala per primera vegada en el Festival Volumens amb un nou directe replet de ritmes palpitants i atmosferes denses. ‘Monochrome’ és el nom d’aquesta nova experiència audiovisual (en col•laboració amb els artistes visuals Nazare Soares i Javier Bejarano), una combinació d’entorns maquinari i programari que inclou imatges, sintetitzadors, caixes de ritmes i múltiples efectes, amb el qual ens obrirà una finestra amb vista al costat més cavernós de la IDM. Un paisatge esquitxat de micro-*drones que palpiten sobre ritmes deconstruidos, processaments i modulats en directe, amb el qual Mulero escapa a l’etiqueta de DJ de techno dur a la qual se li sol associar. El madrileny establert des de fa anys a Gijón ha començat aquest any 2018 amb un nou EP de sis temes en Semantica, «Acceptance», en el qual treu a relluir el seu costat IDM més personal, recordant per moments als primers i mítics àlbums de Autechre. Ens espera doncs un Mulero envolupant i subyugante, molt més íntim i personal que quan es posa darrere d’uns plats.

Kangding Ray. Techno emocional

El primer llargometratge de Kangding Ray ‘Hyper Opal Manti’ que es presentarà per primera vegada a València, continua explorant la particular versió del techno de David Lettelier. Explora encara més una sensació de crisi establerta pel seu últim àlbum, Cory Arcane de 2015, en el qual un protagonista inestable contemplava «l’enfonsament d’un sistema». ‘Hyper Opal Mantis’ examina temes similars a la tecnologia, la comunicació i el capitalisme en una narració en tres parts que descriu tres tipus de desig: «luxúria primària i sensual», «catarsi emocional, un desig meravellós d’amor» i, en referència a l’oració mantis del títol de l’àlbum, «atracció destructiva i fatal”.

El techno, suggereix Letellier, és un «acte de resistència» en un món cada vegada més desconnectat. ‘Hyper Opal Mantistambién’ té com a objectiu expressar emocions més immediates a través d’un techno més reflexiu i primordial.

Suso Saiz i Sergi Palau. Hipnotisme musical visual

Suso Saiz és un músic d’avantguarda, compositor i productor; considerat referent de la música electrònica a Espanya. Un guitarrista imaginatiu i subtil, creador d’inconfusibles “hypnotics”. La seva incansable activitat cobreix un ampli espectre de la música i d’altres disciplines, on la interrelació amb les arts plàstiques i la poesia ocupen un lloc destacat.

Per al projecte que presentarà en el Festival Volumens, es farà acompanyar per Sergi Palau. Polifacètic artista visual resident a València, co-fundador del col•lectiu NiñoViejo (nviejo.com), membre del laboratori de creació visual Radiant (radiantelab.com) i comissari del festival Volumens.

Partint de les seves últimes composicions, Suso Saiz improvisarà en directe amb bucles de guitarra i sintetitzadors que creen una forma única de hipnotismo musical absorbit per influències avantgarde i minimalistes. Al seu torn, d’una forma igualment hipnòtica, Sergi Palau acompanyarà la seva música amb composicions abstractes de cossos en moviment que, processades digitalment, intenten introduir en la ment de l’espectador qüestions sobre el veritable caràcter de les relacions humanes

Güiro meets Russia. Paisatges atmosfèrics

Güiro Meets Russia són un duo valencià influenciat per la Kosmische Musik, els paisatges sonors i la psicodelia més experimental. El seu disc de debut, «Dystopia», publicat a l’abril de 2016 amb el segell Verlag System, ha estat definit com un univers envolupant format a partir de sons expansius, atmosfèrics i paisatges repetitius i hipnòtics. Amb ell van cridar l’atenció tant de mitjans nacionals com a internacionals, publicacions com «Groove» a Alemanya, «RifRaf» a França, «Rockerilla» a Itàlia o «The Wire» a Regne Unit es van fer ressò del disc, que a més ha estat sonant en les principals emissores europees.

En directe, acompanyant la seva música de suggeridores projeccions, la intenció de Güiro Meets Russia és submergir a l’espectador en un estat en el qual el sonor i el visual formin un fil conductor a través de diferents sensacions, convertint l’experiència en un viatge a través del temps i de l’espai. En Volumens presentaran, amb un nou AV live, les cançons de “Folk Psychology”, el seu segon disc, previst per a tardor de 2018 i editat pel segell valencià Canoa Snake Records.

Julia Pé. Sons foscos envolupants

Julia Pé (Intergalactic FM, Oviedo): DJ ovetense, la qual va tenir el seu primer contacte amb uns plats en 2006 apostant sempre pel format físic. Gran amant del vinil, ha col•laborat des dels seus inicis amb diverses plataformes com podcasts per a blogs i ràdios nacionals i internacionals (Dark Science electro, ER podcast, Tracklisting Mixtapes…etc)

El seu principal escapar-te i on més ha après ha estat en Intergalactic FM una de les mes importants emissores holandeses on I-F es fixa en ella, arribant a formar part del line up del IFM and Magic Waves Fest en la seva edició a la Haya el passat 2017.

Musicalment es descriu amant dels sons foscos i melòdics, els quals aconsegueixen que l’estómac doni una bolcada, ja siguin techno, acid o electro.

Valencia City

El pulso de la ciudad

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.