La Diputació i l’AVL animen a llegir en valencià amb una col·lecció de còmics que arribarà als col·legis

La Diputació i la Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) animen a llegir en valencià, especialment a xiquetes i xiquets en edat escolar, amb una col·lecció de còmics que arribarà als ajuntaments i centres escolars dels municipis. Esta compilació d’històries gràfiques protagonitzades per grans personatges valencians, costums i patrimoni, s’anomena Gràfica i s’ha presentat este dilluns al pati del Palau dels Scala de la corporació provincial.

En paraules del president de la corporació, Toni Gaspar, esta col·lecció d’històries gràfiques “és fruit del treball conjunt entre institucions, en este cas l’àrea de Normalització Lingüística de la Diputació i l’AVL, i constituïx una bona eina per als centres educatius”. Per part seua, el màxim responsable de la Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer, ha explicat que la finalitat de la iniciativa “és que els més xicotets comencen a llegir en valencià i que ho facen de la forma més senzilla amb estes historietes”. En opinió de Ferrer, “qui comença a llegir de menut i adquirix l’hàbit podrà acabar llegint una traducció de ‘La divina comèdia’”.

Per part seua, la diputada de Normalització Lingüística, Dolors Gimeno, ha defensat “estos convenis tan necessaris per a difondre l’ús del valencià, a través del rigor històric i amb un llenguatge senzill pensat perquè les xiquetes i xiquets gaudisquen amb la nostra llengua”. L’edició de la col·lecció Gràfica és a càrrec de l’AVL, amb el suport econòmic de la Diputació.

Luis Vives i el Pare Jofré

La cap de la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació i secretària de Comunicació de l’AVL, Imma Cerdà, s’ha encarregat de presentar els nous títols de la col·lecció, dedicats a figures valencianes rellevants com el Pare Jofré, impulsor del primer psiquiàtric d’Europa, i l’humanista Luis Vives, així com a la pilota i el creixent protagonisme de la dona en l’esport autòcton. Quant als autors, Toni Sabater i Ález Zahínos s’han repartit els guions i Marc Llorens, Esteban Hernández i Pablo Broseta l’apartat gràfic.

Cerdà ha presentat el projecte com “una oportunitat per a acostar el valencià a un públic nou, aprofitant una eina com el còmic que es troba en un moment d’esplendor”. La cap de la Unitat de Normalització Lingüística ha posat en valor “el treball de joves il·lustradors i escriptors valencians, que amb estos treballs ens ajuden a conéixer i reivindicar la nostra història”.

L’AVL difondrà els nous títols de la col·lecció Gràfica, serie còmics, per tots els ajuntaments, perquè estos s’encarreguen de distribuir-los en els centres escolars, on ja va tindre una gran acceptació el primer lliurament de la sèrie d’historietes gràfiques. A més, estos títols poden descarregar-se en format digital i de manera gratuïta des de la web de la Acadèmia Valenciana de la Llengua, i trobar-se en les llibreries de la Generalitat i aquelles que els sol·liciten. En la presentació de Joan Lluís Vives, El Pare Jofré i Badana s’han avançat alguns dels títols que se sumaran a la col·lecció pròximament, com les històries gràfiques sobre el Tribunal de les Aigües, el món iber i la vela llatina.

Valencia City

El pulso de la ciudad

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.