El festival Serenates proposa un viatge musical pels escenaris d’Hèrcules

El festival Serenates, organitzat per la Universitat de València i l’Institut Valencià de Cultura, arriba a l’antepenúltima nit de concerts, aquest divendres, amb l’estrena de l’espectacle «Dotze treballs d’Hèrcules», a càrrec de Kontakte Grup de Percussió i Mara Aranda.

Aquest concert gratuït, que se celebra a les 21.30 hores a la plaça del Patriarca, s’emmarca també dins de la programació de Polirítmia, el festival de músiques i danses mediterrànies que omplirà d’actuacions diferents espais de la ciutat de València fins al 8 de juliol.

Aquest espectacle proposa un viatge musical pels escenaris on té lloc l’acció de l’heroi Hèrcules, des de la península del Peloponés fins a l’inframón, on destaquen els ritmes i les melodies de cada una de les diferents regions. La follia, la mort, els ritmes de l’acció i la bellesa de les diverses regions estan presents en aquesta música tan variada.

L’espectacle està estructurat en catorze moviments, dotze dels quals corresponen a cada un dels treballs encomanats per Euristeu, més un preludi que relata l’atac de follia d’Hèrcules, que el porta a assassinar els fills i la dona (Mègara), i un final, que descriu la mort de l’heroi, enverinat per Deianira.

En l’àmbit musical, l’atractiu principal de l’espectacle està en la combinació d’instruments de percussió melòdica moderns (marimba, vibràfon…) amb instruments de percussió antiga (tambors quadrats, tambors de fusta, «angklungs», «talking drums», panderos…) i instruments antics de vent i corda (ocarina, saz, santur, flauta doble, oboé turc…).

Els textos, tant de les parts recitades com de les cantades, es basen en l’obra dels clàssics de la literatura llatina (Eurípides, Virgili, Ovidi, Séneca…).

El dissabte 7 de juliol, el grup Teixint Terres presenta l’espectacle «Corrrrpus», que uneix dos mons aparentment distants: les danses del Corpus Christi a València i les músiques populars afrollatines. Una manera d’escoltar les melodies de les danses del Corpus Christi que fa evident com la tradició es reinventa contínuament.

Per a acabar, el diumenge 8 de juliol, la clausura del festival serà a càrrec del grup de música i ball tradicional Rascanya. Amb una gran experiència a l’hora de fer ballar el públic, compondrà un divertit i ballable directe apte per a tots els públics.

Serenates té la col·laboració de l’Ajuntament de València, la Diputació de València, la Fundació Banc Sabadell, el Palau de la Música de València, l’EASD (Escola d’Art i Superior de Disseny) i el Palau de les Arts de València, que s’ha incorporat en aquesta edició.

Valencia City

El pulso de la ciudad

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.