En els últims temps, han sigut diverses les obres artístiques que, a manera d’inquietant advertència, han volgut denunciar els mals sociopolítics del present mitjançant històries ambientades en el futur. En Ready Player One, l’escriptor Ernest Cline mostrava un any 2044 en què homes i dones renunciaven a la seua part humana per viure la falsa felicitat que els proporcionava un univers virtual. En Blade Runner 2049, el cineasta Denis Villeneuve avançava tres dècades en el temps per traslladar-nos a un món contaminat i desèrtic, víctima dels excessos i la imprudència dels seus habitants. En 2062, que es representarà a La Mutant dissabte 15, l’alemanya Karla Kracht i l’espanyol Andrés Beladiez van encara més enllà i proposen una reflexió distòpica marcada per les fronteres, les guerres i les profundes transformacions econòmiques que ens afecten.
2062 és un muntatge multidisciplinar on tenen cabuda des del vídeo en directe als jocs d’ombres, passant pel teatre, la música o l’animació. L’escenari es presenta davant l’espectador ple d’objectes il·luminats per xicotetes llums i d’ombres que interactuen amb els personatges, tot això projectat en una gran pantalla. “No es tracta de crear una pel·lícula en directe, que ho fem”, assenyalen els seus responsables. “Busquem un llenguatge, una manera de dir pròpia unint les arts visuals, la il·lustració i el tractament del vídeo i de l’espai sonor, així com l’animació per ordinador amb les arts escèniques”.
Andrés Beladiez i Karla Kracht, que van concebre l’espectacle durant una residència artística de tres mesos a Corea del Sud, han mostrat els seus treballs en diferents festivals de teatre, animació, dansa, cinema o performance de tot el món. Van iniciar la seva trajectòria en comú amb l’obra Zoomwooz, a la qual va seguir 2062, estrenada al maig de 2015 al Figuren Theater Festival de Nürnberg (Alemanya).
Comparte esta publicación
Suscríbete a nuestro boletín
Recibe toda la actualidad en cultura y ocio, de la ciudad de Valencia