Ja setmanes després de la fatídica devastació patida per la Comunitat Valenciana a finals d’octubre d’enguany, el Nadal ja està ací i ha de ser el més valencià que mai de la vida. Activant pas a pas la necessària normalitat, gastant al comerç local i de proximitat, comprant sempre productes valencians… fent que l’economia circular torne a despegar i no deixe de rodar. Per la refundació valenciana, pel renaiximient de tots.
De nou toca l’hora de tornar a retrobar-se amb la nostra Valencia City, la guia imprescindible per viure al límit el cap i casal capitalí. Molt prompte tornaran els colors, tots els colors de les nostres festes, dels nostres pobles, de les nostres colles, de les comparses, de les fogueres, de les comissions falleres, de les gaiates, de les muixerangues… tots els colors d’un món valencià ple de mediterrània, ganes de conviure i tornar al carrer, a les places i a la gent. I el Nadal és bon moment per això, tornar a abraçar als teus i de nou disfrutar de les llums i els sentiments. Els vertaders colors que necessitem totes les persones de bona voluntat.
És desembre, el mes nadalenc per antonomàsia i amb un element imprescindible que s’està deixant de practicar i la seua pèrdua significa una derrota col·lectiva com a societat conscienciada i orgullosa de sí mateixa. És l’abandonament del nostre plat nacional nadalenc, el Putxero Valencià de Nadal. Amb el corresponent arròs i les patriòtiques pilotes. Amb el cresol de verdures de l’horta de sabors intensos i paladars perduts (carabassa, boniato, xirivía, carlota, napicol, all porro, nap…). Amb l’embotit típic del terreny i l’època (botifarra de nadal, blanquet, llonganissa…). I de la carn, no oblidar-nos de la cresta de gallina, ben afrodisíaca segons els cànons…
En la venerable societat gastronòmica La Cuchara de Plata ho tenim ben clar i ho practiquem religiosament. Per que doctors té la santa mare església i més encara en estes pàgines, amb el valerós palleter del putxero Juan Lagardera in pectore. Com també se sumem a la croada del conseller Vicent Soler de recuperació del Segón Dia de Nadal com a efemèride identitària valencianíssima. Sense deixar a banda qüestions terminològiques a adoptar en la nostra llengua pròpia i ben valenciana (la Nochebuena és la Nit de Nadal, la Nochevieja la Nit de Cap d’Any…), a saber. Per tot això i més, el Putxero de Nadal és un comboi magne, saturat de substàncies, una magnificació del bullit ordinari, i sempre amb arròs caldós. Vixca la pàtria i bon Any Nou, més valencià que mai!
Comparte esta publicación
Suscríbete a nuestro boletín
Recibe toda la actualidad en cultura y ocio, de la ciudad de Valencia