PERMEA, Programa Experimental de Mediació i Educació a través de l’Art, del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana es converteix en màster amb la incorporació de la Universitat de València al projecte, que ha aprovat el programa com a màster propi en el seu últim Consell de Govern, després del suport institucional del Departament d’Història de l’Art de la Facultat de Geografia i Història.
La institució museística, amb el suport de la universitat valenciana llança el màster PERMEA, la primera iniciativa de formació en educació i museus que sorgeix des d’una institució cultural i que té un caràcter tan especialitzat, tant a València com a la resta de l’Estat espanyol.
Dirigit per l’artista, docent i investigadora cultural, Clara Boj, pel coordinador d’Educació i Mediació del Consorci de Museus, José Campos, i per Esther Alba, com a professora del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de València, el màster iniciarà les classes al Centre del Carme de València a l’octubre de 2018 i finalitzarà al desembre de 2019.
El claustre del programa està format, així mateix, per Maria Acaso, investigadora en art i educació, considerada com una de les actuals líders en l’Estat espanyol i en Llatinoamèrica dins del que es coneix com a “revolució educativa”, a més de Yoeri Meessen, responsable del Departament d’Educació Witt de Witt-Rotterdam i Ramón Parramón, comissari del Centre d’Art Contemporani de Vic i responsable de la plataforma IDENSITAT.
El programa s’articula entorn de tres eixos principals: Art, Educació i Compromís i des de tres perspectives Museu, Escola i Comunitat. Les pràctiques educatives dels museus i centres d’art estan generant nous models institucionals més oberts, plurals i experimentals i, en aquest context, la mediació és entesa no només com una interfície d’aproximació entre l’art i els públics sinó com un camp expandit que abasta les relacions i coneixements que travessen el museu.
Això ha portat al Consorci de Museus a repensar el tipus de formació d’un conjunt de professionals que han de ser capaços d’abordar projectes multidisciplinaris que involucren agents i sabers propis d’àrees diverses com poden ser la pedagogia, la història i la creació artística però també les ciències socials i experimentals.
El director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont ha manifestat que “amb el programa PERMEA fem un pas gran en la professionalització del sector cultural a la Comunitat Valenciana, pensant en el tipus de formació que precisen els professionals, en la seua capacitació i excel·lència, per a donar resposta a les necessitats reals de les pràctiques artístiques actuals”.
Així mateix ha recordat que “des que el Consorci de Museus va iniciar un nou model de gestió basat en la transparència en els processos d’accés a les programacions dels museus i centres d’art, hem assumit l’educació com a eix transversal en la nostra acció, i hem establit un programa ampli de convocatòries públiques amb l’objectiu de visibilitzar el treball dels creadors que desenvolupen les seues pràctiques entre el fet artístic i el fet educatiu”.
El curs de postgrau està dirigit a alumnat llicenciat i graduat en Belles Arts, Història de l’Art i Pedagogia o graduat en altres disciplines i interessat en les connexions art i educació, professionals de l’educació en museus, l’educació formal i no formal i els projectes comunitaris.
Comparte esta publicación
Suscríbete a nuestro boletín
Recibe toda la actualidad en cultura y ocio, de la ciudad de Valencia